Jardim do Sol House

House located in a high-end gated community in the southern district of Porto Alegre, Brazil. The program is divided in three floors for a couple with two children who enjoy having friends over for parties and celebrations.

 

The underground level has technical rooms, staff rooms and parking for 40 cars – in fact, it’s a small museum for the owner’s antique car collection. The ground floor has a huge open space with living and dining rooms, a home office, a home theater and the kitchen. Large sliding doors make it possible to hide or completely open the home theater and the kitchen to the living room. A separate building houses a space for entertainment and parties. The second floor has four en-suite bedrooms.

 

The design uses two huge concrete walls on the sides to block the neighbors’ views to the house, granting privacy – same strategy used with for locating the entertainment space in the back of the site. The southern façade has double height glass windows, allowing the entire living room to enjoy beautiful views of Lake Guaíba. The northern façade has shadings and cantilevers that allow the control of direct sunlight – reason why all four bedrooms face the north. In the roof, a steel grid extends above the inner yard, creating the feeling that the house extends itself, mixing outdoor and indoor spaces.

 

The underground level is a concrete box built with a ribbed slab roof that allows large spans. A reflecting pool with a glass bottom allows natural light in – as well as views from the inner yard. The house structure is made of steel with slender pillars, also allowing large free spans. The entire project follows a 190x190 cm grid that is clearly visible in the roof structure throughout the house.

Jardim do Sol House - Facade
Jardim do Sol House - Facade
Jardim do Sol House - gif
GIF stars
Jardim do Sol House - Facade
Jardim do Sol House - Facade
Jardim do Sol House - Patio
Jardim do Sol House - Facade
Jardim do Sol House - Drawing
Jardim do Sol House - Patio
Jardim do Sol House - Patio
Jardim do Sol House -  gif
GIF tree
Jardim do Sol House - Pool
Jardim do Sol House - Dining room
Jardim do Sol House - Living room
Jardim do Sol House - Closet
Jardim do Sol House - Patio
Jardim do Sol House - Floor plans
GIF River
Jardim do Sol House - Garage
Jardim do Sol House - Stairs
Jardim do Sol House - Stairs
GIF Rain
Technical Specifications

LOCATION | Porto Alegre - RS

AREA | 21.500 sq ft

PROJECT | 2011-2013

CONSTRUCTION | 2014-2016

CLIENT | Private
STATUS | Built


Architecture Project | Hype Studio Arquitetura
Structural Engineering | Constsul Engenharia
Electrical and Plumbing Engineering | Filippon Engenharia
HVAC Engineering | Sistema Engenharia
Automation Project | Moisés Quatrin
Lighting Design | Sandra Thomé

LOGO HYPE STUDIO_sem fundo_branco_1x1.pn

+55 51 3061.9894 | 11 2679.8324

Rua da República 358, Cidade Baixa

Porto Alegre - Brasil | 90050-320 

Rua Artur de Azevedo 167, Pinheiros
São Paulo - Brasil | 05404-010

©2019 BY HYPE STUDIO